“Era un geni”

Pep Guardiola

FutbolPep Guardiola, entre moltes altres figures futbolístiques, recorda en un emotiu escrit César Luis Menotti, mort a 85 anys

Imagenes de Cesar Luis Menotti con estrellas mundiales del futbol relacionadas con el Fc Barcelona Johan Cruyff ,Pep Guardiola,Diego Maradona

Pep Guardiola conversant ambCésar Luis Menottidurant unatrobadaa Buenos Aires el març del 2018

Lv

En el futbol està gairebé tot inventat, només obert a petites modificacions i reinterpretacions d’idees pretèrites. Pep Guardiola, guanyador de 37 títols com a entrenador, a ritme de ser el més premiat de la història a les banquetes, és per molts un revolucionari de l’esport rei. Però el català ha edificat la seva hegemonia partint dels ensenyaments que li va brindar Johan Cruyff quan era jugador i gràcies a les lliçons que després li van oferir, entre d’altres, César Luis Menotti, mort diumenge als 85 anys.

L’entrenador del City no va voler oblidar-se de la importància que va tenir i té en la seva manera d’entendre el futbol l’exentrenador argentí. “Era un geni per les seves idees. Va ser el seductor més gran del futbol argentí... Escoltar-lo era una càtedra. En César ho era tot... Enginy, educació, intel·ligència. Feia de la seva paraula poesia i sempre va ser fidel a les seves conviccions”, es va acomiadar amb elogis, tot i que amb “gran tristesa”, el de Santpedor en un escrit enviat al diari argentí Olé .

“Ens ha deixat un dels grans referents del nostre futbol”, va escriure Lionel Messi

Quan Guardiola va penjar les botes ja tenia al cap ser entrenador, i a més de treure’s el títol va arrodonir la seva formació escoltant els tècnics que combregaven amb la seva idea futbolística. El 2006, acompanyat del seu amic David Trueba, prestigiós cineasta i escriptor, el català va anar a Buenos Aires per reunir-se amb Marcelo Bielsa i amb el flaco de Rosario, l’entrenador que va fer l’Argentina campiona del món el 1978. “Ningú no m’havia fet tantes preguntes com Guardiola. Era una metralladora. Però ell no necessitava aprendre res: ja ho sabia tot”, va explicar anys després Menotti sobre la seva primera trobada amb el tècnic al restaurant Piegari, al barri de la Recoleta.

Guardiola va tornar a reunir-se a la capital argentina amb l’extècnic blaugrana el 2013 i el 2014. “El març del 2018 vam tenir un altre sopar meravellós, llarg, divertit... Amb tots els matisos futbolístics que m’apassionen. Només volia escoltar-lo. Són molt pocs els que et donen tant en vida que no se’n van mai...”, va recordar Guardiola per a Olé sobre l’última xerrada amb Menotti, amb qui va compartir “no menys de 30 hores de conversa meravellosa”.

“L’estil és innegociable, deia sempre”, va afegir el de Santpedor, un fan de Menotti igual que el de Rosario de l’època del català al capdavant del conjunt blaugrana: “El Barça de Guardiola va ser el més perfecte que he vist”. Aquell equip estava liderat al camp per un Messi que també va recordar Menotti. “Ens ha deixat un dels grans referents del nostre futbol”, va escriure el de l’ Inter Miami, també de Rosario. “Pot jugar fins als 40. En futbol es corre i es camina, però no es deixa de pensar”, va dir a La Vanguardia Menotti, el desembre del 2022, sobre el deu.

La mort de Menotti ha provocat una infinitat de reaccions. A Espanya el van recordar el Barça, el Madrid i l’ Atlètic, entre d’altres, mentre que al seu país els missatges es van multiplicar, incloent-hi el president del Govern, Javier Milei. Tot el futbol argentí s’hi va abocar, des del seleccionador Scaloni fins a clubs i federacions, passant pels seus deixebles al Mundial del 1978, com Kempes, Fillol i Ardiles.

Etiquetas
Mostrar comentarios
Cargando siguiente contenido...